+0  
 
+1
97
4
avatar

Mr Tan was travelling from Town L to Town M at a uniform speed.He drove past Mr Samy who was travelling at a uniform speed of 76 km/h in the opposite direction.1.5 hours later,Mr Tan reached Town M while Mr Samy was still 26 km away from Town L.Mr Tan took 4 hours to travel from Town L to Town M.Find the distance between the two towns.

Guest May 23, 2017
Sort: 

4+0 Answers

 #1
avatar+90620 
+1

Mr Tan was travelling from Town L to Town M at a uniform speed.He drove past Mr Samy who was travelling at a uniform speed of 76 km/h in the opposite direction.1.5 hours later,Mr Tan reached Town M while Mr Samy was still 26 km away from Town L.Mr Tan took 4 hours to travel from Town L to Town M.Find the distance between the two towns.

 

Let X be the point where they pass each other

That is 1.5 hours into Mr Tan's trip, he has another 2.5 hours to travel.

In that in 2.5 hours My Sammy travels  76*2.5 = 190km which which is 26km less than LX.

So    LX=26+190 = 216km

 

Mr Tran took 1.5 hours to travel this 216km  so he is travelling at  216/1.5 = 144km/hour

(He is one speedy gonzales!)

 

After thay pass Mr Tran travels another 2.5 hours       144*2.5=360km    So XM=360km

 

therefore

LM = 216+360 = 576km

Melody  May 23, 2017
 #2
avatar
0

Average speed = Distance / Time
NOTE: After the two men meet, Mr. Tan drives for another 1.5 hours.
Let the distance between the 2 towns = D
Let the average speed of Mr. Tan = S. But we have:
4S = D. And we also have Mr. Sammy driving:
1.5*76 + 26 =140 km - The distance Mr. Tan had to cover in 1.5 hours. Therefore, Mr. Tan's average speed:
140/1.5 =93 1/3 Km/h. And the distance between the 2 towns:
D =4 hours x 93 1/3 Km/h = 393 1/3 Km.

Guest May 23, 2017
 #3
avatar+77131 
+1

 

 

Mr Tan was travelling from Town L to Town M at a uniform speed.He drove past Mr Samy who was travelling at a uniform speed of 76 km/h in the opposite direction.1.5 hours later,Mr Tan reached Town M while Mr Samy was still 26 km away from Town L.Mr Tan took 4 hours to travel from Town L to Town M.Find the distance between the two towns.

 

 

Call Mr. Tan's rate, R

 

The total distance between the  towns  = Mr. Tan's Rate * 4 hrs = 4R....and this equals to

 

The distance that  Mr. Tan traveled in (1.5) hrs  =   1.5R    plus

 

The distance that Mr Sammy traveled  in 1.5 hrs  + 26 km  =   1.5(76)  + 26 km

 

So we have this

 

4R  =  1.5R  +  1.5 (76)  +  26  simplify

 

2.5R  =  140    divide both sides by  2.5

 

R  = 56 km / hr  =   Mr. Tan's Rate

 

So.....the total distance between the towns  =  4 * (56)  =  224 km

 

 

cool cool cool

CPhill  May 23, 2017
 #4
avatar
+1

CPhill's answer is the CORRECT one:

Distance =1.5S(Mr. Tan's leg) + (1.5*76 +26)(Mr. Sammy's leg) =4S and S =56 Km/h x 4 =224 Km.

Guest May 23, 2017

17 Online Users

avatar
avatar
We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.  See details