3. Mr. Sanchez’s class sold fruit pies for $1.65 each and Mr. Kelly’s class sold bottles of fruit juice for $1.36 each. Together, the classes sold 79 items and earned $118.17 for their school. (a) Write and solve a system of equations that model the problem. Show all your work. (b) Which class earned more money? (c) How much more money did that class earn? Answer:

Guest Feb 10, 2021

edited by
Guest
Feb 10, 2021

#1**+1 **

Let x be the number of fruit pies that Mr. Sanchez's class sold

Let 79 - x be the bottles of fruit juice that Mr. Kelly's class sold

So we have

1.65x + 1.36 ( 79 - x) = 118.17 simplify

1.65x + 107.44 - 1.36x = 118.17

1.65x - 1.36x = 118.17 - 107.44

.29x = 10.73 divide both sides by .29

x = 37 fruit pies sold

79 - 37 = 42 bottles of fruit juice sold

1.65 * 37 = $61.05 = what Mr. Sanchez's class made

118.17 - 61.05 = $57.12 = what Mr. Kelly's class made

61.05 - 57.12 = $3.93 more

CPhill Feb 10, 2021