+0  
 
0
83
2
avatar

Tevin runs a 100-meter race. 5 seconds after the race started Tevin is 35 meters from the starting line and reaches his max speed; he runs at this max speed for the rest of the race. Tevin notices that he is 67 meters from the starting line 9 seconds after the race started. What is Tevin's max speed?
a. What is Tevin’s max speed?
b. Suppose Tevin runs for an additional 3 seconds after reaching max speed, how far will Tevin travel during those additional 3 seconds?

 Feb 11, 2020
 #1
avatar
0

a.

Speed = Distance/time

He ran 67 meters from the starting line in 9 seconds. 

\(speed=\frac{67}{9}=7.444m/s\)

b.

Well if he runs 7.4444...m per one second 

If he ran for an additional 3 seconds with that max speed then 

67/9*3=22.33333333 meters in those 3 seconds

Thus, the total distance he travelled is 67+22.333333=89.33333333333m

 Feb 11, 2020
 #2
avatar
0

1 - Tevin reaches his maximum speed 5 seconds and 35 meters from the start. But 67 meters from the start and 9 seconds later he continues the race at his maximum speed.

He attains his maximum speed at the start of the 36th meter into the race and after 5 seconds from the start. Therefore, his maximum speed was: 67 - 35 =32  divided by 9 seconds - 5 seconds for the first 35 meters. Or:

32 / 4 = 8 meters per second was his maximum speed. He continued at that speed till the end of the race, or the distance of 100 meters.

 

2 - If he continued at that rate for another 3 seconds, he would have covered a distance of: 8 x 3 =24 meters

 Feb 11, 2020

31 Online Users

avatar