+0  
 
0
108
2
avatar

At 3:00 one car heading north on a freeway passes an exit ramp averaging 60 mph.Another northbound car passes the same  exit ramp 10 minutes later averaging 65 mph.When will the second car pass the first?

 Jun 13, 2020
 #1
avatar+8341 
0

Consider the first car when the second car passes the ramp. 

 

In that 10 minutes, the first car would have gone 10 miles further because of the speed.

 

So, the second car has to catch up to the first car, which is already 10 miles away from the ramp.

 

We let t hours be the time taken for the second car to catch up, after the second car has just passed the ramp.

 

In t hours, the second car would have travelled 65t miles, and the first car would have travelled 60t miles. But because the first car has a headstart of 10 miles, we have to add 10 and 60t to get the total distance.

 

60t + 10 = 65t

5t = 10

t = 2

 

So the second car would catch up to the first car 2 hours after passing that ramp, which means the time is 5:10.

 Jun 13, 2020
 #2
avatar+1130 
+1

s\o we have 65-60=5 and 60*10=600 then we do 600/5=120 which means 2 hours later at 5:10

 Jun 13, 2020

8 Online Users

avatar