Leo needs to drive from Boston to Chicago. He planned to drive for 20 hours at an average speed of 50 mph. But, he drove at an average speed of 60 mph for the first 5 hours. During the remaining part of the trip, his average speed was 50 mph. How much earlier did he arrive in Chicago than he usually planned

Guest Feb 23, 2020

#1**+2 **

Leo needs to drive from Boston to Chicago. He planned to drive for 20 hours at an average speed of 50 mph. But, he drove at an average speed of 60 mph for the first 5 hours. During the remaining part of the trip, his average speed was 50 mph. How much earlier did he arrive in Chicago than he usually planned

Well..... using the original calculation.......the total distance must be 20 * 50 = 1000 miles

So he traveled 60 * 5 = 300 miles and the distance he had left to travel = 1000 - 300 = 700 miles

So

Distance / Rate = Time

So

700 / 50 = 14 hrs

So....his total travel time = 5 + 14 = 19 hrs

So.........he arrived one hour earlier than he originally planned

CPhill Feb 23, 2020