+0  
 
+2
130
6
avatar+2072 

A boat traveled 60 miles downstream and back. The trip downstream took 3 hours. The trip back took 6 hours. Find the speed of the boat in still water and the speed of the current.

As boat travelled 60 miles downstream in 3 hours it's speed is 60/3=20 miles per hour.

And as it travelled 60 miles upstream in 6 hours it's average speed upstream is 60/6=10 miles per hour.

Speed of boat in still water = x miles per hour and speed of current = y miles per hour.

Speed downstream would be x+y miles per hour and speed upstream would be x−y miles per hour. 

x+y=20 and x−y=10

Add both together: x+y+x−y=20+10

2x=30 or x=30/2=15 and y=20−15=5

The speed of the boat in still water is 15 miles per hour and speed of current is 5 miles per hour.

RainbowPanda  Aug 29, 2018
 #1
avatar+186 
+3

This sounds right to me but CPhill probably has a better answer. smiley

OwenT154  Aug 29, 2018
 #2
avatar+2072 
+2

Great! I felt good doing this lol

RainbowPanda  Aug 29, 2018
 #3
avatar+91381 
+2

Nope...no better answer......good job  !!!

 

 

cool cool cool

CPhill  Aug 29, 2018
 #4
avatar+186 
+3

Ok then... Good job!

OwenT154  Aug 29, 2018
 #5
avatar+2072 
+1

Thank you both!

RainbowPanda  Aug 29, 2018
 #6
avatar+91381 
+1

HAHAHA!!!....we didn't really do anything  !!!!

 

 

cool cool cool

CPhill  Aug 29, 2018

30 Online Users

avatar
avatar

New Privacy Policy

We use cookies to personalise content and advertisements and to analyse access to our website. Furthermore, our partners for online advertising receive information about your use of our website.
For more information: our cookie policy and privacy policy.