For the new year, Mr. He simply spent 9/4 times more on gifts than his budget predicted.
He spent 405 euros.
His wife, Mrs. Simple spent 8/5 times more on gifts than he had anticipated.
She spent 5 euros less than Mr. Simple.
a) what was the total budget for the gifts from Mr. Simple and Mrs. Simple?
b) how much did they exceed the foreseen budget?
Let Mr. Simple's budget = S
He spent a total of =9/4S
9/4S = 405, solve for S
S = 180 Euros - Mr. Simple's original budget.
405 - 180 =225 Euros - extra money that Mr. simple spent.
Let Mrs simple original budget = B
(8/5)B = 405 - 5, solve for B
B = 250 Euros - Mrs.Simple's original budget.
400 - 250 =150 Euros - extra money that Mrs. simple spent.
180 + 250 =430 Euros - original budget of Mr. and Mrs. Simple
225 + 150 =375 Euros - money over budget that Mr. and Mrs. Simple spent.