+0  
 
0
78
1
avatar

1.Tim worked 51 hours last week. He earns $15.20 per hour plus overtime, at the usual rate, for hours exceeding 40 hours. 

What was his gross pay? 

$608.00 
$775.20 
$858.80 
$1162.80 

Guest Jan 25, 2018
Sort: 

1+0 Answers

 #1
avatar
0

40 hours x $15.20 = $608 - what Tim earned in regular pay.

51 hours - 40 hours =11 hours of overtime he worked.

Since you don't specify what the "usual rate for overtime" is, we can only check the gross pay.

Since $608 and $775.20 are @ $15.20 for 40 and 51 hours respectively, then will have to check the next amount of $858.80.

$858.80 - $608 =250.80 - this is overtime pay that Tim got. And we check to see the overtime rate:

$250.80 / 11 hours =$22.80 per hour for 11 hours of overtime, which is:

$22.80 / $15.20 =1.5 times regular pay, which is very common. Therefore Tim's gross pay is:

40 regular hours x $15.20 =$608 Tim's regular pay

11 hours of overtime x [1.5 x $15.20] =$250.80 Tim's ovetime pay.

$608.00 + 250.80 = $858.80 Tim's gross pay.

Guest Jan 25, 2018

5 Online Users

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.  See details