Dilpreet drives a distance of 120 miles in 2 hours. She stops for 1 hour to eat lunch and rest. Then she drives another 150 miles in 3 hours.
What is Dilpreet’s average driving speed, in miles per hour, during her trip?
average speed for the whole trip = total distance / total time
total distance = 120 miles + 150 miles = 270 miles
total time = 2 hours + 1 hour + 3 hours = 6 hours
average speed = 270 miles / 6 hours = 45 miles / 1 hour
So her average speed is 45 miles per hour.